vineri, 13 iulie 2012

Din seria : intamplari la tara . Azi, ENEL.

Un alt inconvenient major al mutarii la sat, pe langa totala dependenta de masina, este curentul electric. De fapt, intreruperea lui. Fix atunci cand ti-e lumea mai draga.
Aviz amatorilor - daca nu ai un generator, cand ai curentul intrerupt nu ai nici apa, iar iarna daca te incalzesti cu o centrala, nu o sa ai nici caldura ( drept pentru care generatorul a fost trecut pe lista de "cumparat pana-n toamna" ).
La fel s-a intamplat si ieri. Enel a dat o pauza la o ora cand toata lumea avea o nevoie imperioasa de energia electrica. Se udau gradinile.
 Dupa intreruperea luminii, se "aude" o liniste timp de 5 minute si apoi urmeaza inevitabil vizita la vecini sau vin vecinii la noi in vizita. Sau in ultimul timp, ca-i mai practic asa, se poate auzi clar din curtea fiecaruia intrebarea : " Vecineeeee, ai curent? " . Si raspunsurile nu intarzie sa apara : " Nuuuu, vecine, nuuuu-i, fir`ar/dar`ar ..."( si in functie de imaginatia fiecaruia, li se fac numai urari de bine si viata lunga ).
Lucian, care e un tip foarte calm si oarecum rabdator, se enerveaza, pune mana pe telefon si suna la Enel.
Ii raspunde un tip, iar el incepe, dupa ce se prezinta si-i zice de unde e :
" Bine mai oameni buni, dar se poate asa ceva? Voi ne dati stingerea asa, cum aveti voi chef? Ca de cand am venit aici ati inchis curentul de nu stiu cate ori!" Si o baga si p-aia : " Ce-ar fi sa platesc si eu facturile asa cum am chef, ha? "
Raspunsul vine prompt ( si e acelasi de fiecare data ) : " Domnu`, dar nu e de la noi ! " .
Eu nu prea ma pricep la cabluri, energia electrica, chestii d-astea, dar ma intreb daca toata strada nu are curent, de unde o fi problema??? Pocnesc cablurile in acelasi timp? Sau sigurantele se supara si fac greva spontana? Sau care e treaba?
" Cum, domn`e, nu e de la voi?", intreaba si mai iritat Lucian. Raspunsul edificator vine si mai prompt : " Nu stiu, domnu`! De un` sa stiu io?!".
Apelul se sfarseste cu un numar de inregistrare al sesizarii, ca de obicei. Curentul a revenit in juma` de ora si totul a fost dat uitarii.

Azi dimineata, ora 07.00 .

Eu cu ceva treaba pe ici, pe colo, Lucian in pat cu laptop-ul si cafeaua, citea presa. Era cam la sfert spre jumate de cana de cafea, ca sa va dati seama de stadiul de trezire. Liniste, racoare, cantat de pasari. Dintr-o data, suna telefonul. El se uita la mine. Eu ma uit la el si ii fac semn scurt din cap sa raspunda o data, sa nu auda si copilul si sa se trezeasca.
Si raspunde somnoros: " Alo?" . Prin telefon aud o voce stridenta, pitigaiata, super scartaietoare care intreaba direct : " AAAlooooooo, dooomnuuuu`, v-a venit tensiunea??? "
Imaginea unei cocoane blonde, cu coc, cu ochelari d-aia " migdalati", care mesteca guma si-si face unghiile in timp ce vorbea cu el, mi-a venit in cap instant. Nu stiu de ce.
Lucian se uita la mine cu niste ochi mari si intrebatori neintelegand intrebarea si ce se intampla. Se uita la telefon, il pune iar la ureche si ramane cu ochii in gol. Deodata, parca aud cum incep sa i se miste neuronii prin capsor, privirea ii revine si se prinde de intrebare : " Daca mi-a venit tensiunea? Doamna, dar stiti cat e ceasul???".
In telefon se aude un oftat la fel de pitigaiat si strident iar vocea, un pic iritata si ofuscata, pentru ca isi depasea atributiile acum comunicand si cat e ceasul clientilor, spune  : " Cat e ceaasuuu`? Da, dooomnuuu` ! E sapte s`un sfert! Deci, v-a venit sau nu???" .
Raspunsul lui Lucian vine prompt, pe o voce din ce in ce mai crescanda : " A venit doamna, a venit! Chiar incepe sa-mi si creasca acu`! Dar va dati seama ca e sapte s-un sfert DIMINEATA?!" .
Nu o sa aflam niciodata daca acea cocoana stia ca era dimineata si nu seara, pentru ca s-a auzit un click sec.
Si apoi nimic.

Si nu ma pot abtine si iar imi pun intrebarea : badarania, prostia, minciuna or fi criterii de angajare ?

9 comentarii:

  1. hahahaha parcal vad pe lucian cind ii creste cornitele de dracusor in frunte...fato criteriile de angajare in ro le sti ti mai bine decit mine dar eu cred ca prostia si nesimtirea e pe locul doi ca unu e ocupat de altele pe care nu am curajul sa ti-le scriu in mesaj.......
    jeni

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupe ce ca v-a zis fumeia si ora exacta, v-a venit si tensiunea, aveti parte si de adrenalina, tot nu va convine :)) ufff asa ie unii domle: vesnic nemoltomiti si cu pretentii de a trai cilivizat (sau cum s-o zice). Ce ie aia decenta, cilivilizatie si bon simt? ia mai potoliti-va cu din astea ca iar pica corentu'

    RăspundețiȘtergere
  3. o sa te obisnuiesti in timp:) noi pastram apa de baut in galeata si in caz de pana folosim la baie din apa stransa pentru udat florile (punem apa intr-un butoi sa le udam cu apa calduta, nu rece). cand cade curentul la noi, nu-i nevoie sa intrebam: o casa de la DN are alarma si porneste mereu cand ramane fara curent. e in departare, sunetul nu-i deranjant si ne anunta cand sunt avarii pe retea. si eu sun la cez mereu, macar sa le mananc sufletul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu m-am putut abtine sa nu rad...atat de zgomotos, ca s-a mirat si pisica :)))
    Ei bine, eu zic sa va pregatiti sufleteste pentru nu 1 ora, 2, 9 ci pentru 3-4 zile fara curent electric.
    Noi am patit-o iarna trecuta.
    Mdah...si noi tot bucuresteni mutati la tara, fara generator,fara soba, dar cu vecini marinimosi
    In final, am dormit 3 zile la hotel..relaxare, nu gluma

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, imi pare bine ca te-am facut sa razi si bine ai venit :).
      De la un timp, destul de lung sa nu le fie cu deochi, nu au mai oprit. e drept ca nici iarna nu-i ca vara. va fi prima iarna a noastra aici si am ceva emotii, tanti Ioana zicea ca anul trecut pe viscolele alea a fost curentul oprit doua zile. Inca n-am luat generator, sper sa-l ia Lucian mai repede.

      Ștergere
    2. Generatorul este o investitie buna.
      Si noi tot la solutia asta am ajuns

      Ștergere
  5. mi-a placut raspunsul lui lucian :)))))))) Alina-Galati

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca o sa va cada curentul zilnic si insistati cu reclamatiile o sa puteti face economie de un ceas desteptator. Bagati numarul de la enel pe un grup separat si cu melodia de la alarma setata pe acel grup. Acum cred ca o sa existe riscul sa nu va trezeasca zilnic, asa ca ar fi bine sa preveniti necazurile luand legatura cu inca o companie de genul asteia.
    Lasand gluma la o parte, pentru udat cred ca e bine sa va luati un bazin IBC pe care sa il umpleti cu apa, si din care udatul gradinii sa se faca cu o apa apropiata ca temperatura de mediu. Plus ca daca legati o instalatie de udare prin picurare mai economisiti si timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre timp s-a reparat si s-a schimbat nu-stiu-ce si e ok acum. De mult timp nu s-a mai oprit. Intre timp ne-am luat si un generator si un bazin pt apa :)

      Ștergere